22nd Nov 2014

Dreptul salariatului de a fi asistat de catre avocat

Incepand cu data de 26.07.2014 este posibila asistarea salariatului de catre avocat in cursul procedurii de cercetare disciplinara.  Astfel in Monitorul Oficial nr. 470 din data de 26 iunie 2014 a fost publicata Legea nr. 77/2014 pentru modificarea alin. (4) al art. 251 din Codul Muncii.

Modificarea priveste dreptul salariatului de a alege intre a fi asistat de un reprezentant al sindicatului sau de catre un avocat In cursul cercetarii disciplinare. Textul de legea stipuleaza: „In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile In favoarea sa si sa ofere persoanei Imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este”.

Inainte de introducerea noii reglementari, salariatul cercetat disciplinar putea fi asistat In cadrul acestei proceduri doar de un reprezentant sindical. Unul dintre cel mai importante aspect cu privire la noua reglementare, mai precis la dreptul salariatului de a fi asistat de avocat, este reechilibrarea raportului de forte dintre angajat si angajator.

Aceasta consecinta este pusa pe seama faptului ca independenta avocatului este prima garantie In respectarea dreptului la aparare al salariatului. Prin asistarea lui de catre avocat salariatul are garantia ca drepurile si interesele sale sunt mult mai bine aparate si puse in valoare.

Pe aceasta cale multe dintre abuzurile angajatorilor urmeaza sa dispara.   In plus, avocatul poate ajuta la cercetarea cat mai riguroasa a situatiei salariatului, prin administrarea unor probe pertinente si prin interpretarea prevederilor legale de maniera echitabila pentru angajat. In acest mod, participarea avocatului la cercetarea disciplinara are vocatia de a stabili o sanctiune adecvata, proportionala  abaterii si de a evita, pe cat posibil, un eventual litigiu costisitor pentru angajat si daunator pentru imaginea angajatorului.

Share Button

Leave a Reply

*

2 × five =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.