22nd Nov 2014

Probleme in aplicarea Legii medierii

Conform legii medierii incepand cu anul 2013 persoanele fizice, cat si cele juridice vor obligate sa participe la o sedinta de informare privind medierea inainte inainte de a se adresa instantei de judecata. Indeplinirea acestei obligatii trebuie dovedita prin prezentarea unui proces verbal eliberat de mediator.

Asa cum va informam recent in alte postari, Legea nr. 115/2012, care modifica Legea medierii, instituie obligatia de a participa la sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata. Aceasta formalitate prealabila unui proces este gratuita si nu implica parcurgerea intregii proceduri de mediere.

Totusi se pare ca legea are unele scapari. Noile prevederi desi nu au intrat inca in vigoare, ridica unele probleme cu privire la implementarea ei. In urma unei sedinte comune a Consiliului de Mediere, a Consiliului Superior al Magistraturii si a Minsterului Justitiei, reprezentantii acestor institutii au constatat o serie de probleme in aplicarea noilor prevederi.

Potrivit unui proces verbal redactat in urma acestei intalniri si publicat de judecatorul Cristi Danilet, una dintre probleme este ca legea 115/2012 face trimitere la patru articole din Noul Cod de procedura civila, iar intrarea in vigoare a acestuia s-a amanat pentru 1 februarie 2013, astfel ca se impune amendarea urgenta, cel mai indicat prin OUG, a legii nr. 115/2012.

Se precizeaza in lege ca aceste sedinte de informare sunt gratuite. Exista astfel posibilitatea ca nu toti mediatorii sa doreasca sa tina sedintele de informarea fara a percepe un onorariu. Reprezentantii acestor institutii au propus alcatuirea unor liste care sa contina mediatorii dispusi sa acorde aceste sedinte de informare fara a pretinde un onorariu.

Oficialii au mai aratat ca sedintele de informare ar trebui sa se realizeze in prezenta ambelor parti implicate si sa se desfasoare in fata aceluiasi mediator, doar asa reusind sa se implineasca scopul legii si anume acela de a se convinge partile sa accepte medierea ca solutie de rezolvare a litigiului.

Ca sa citam din procesul verbal redactat de catre reprezentantii celor trei institutii “trebuie asigurata prezenta paratului fie de catre reclamant (pe cheltuiala sa), fie prin invitatie trimisa de catre mediator (pe cheltuiala reclamantului).

Numai daca ambele parti participa la sedinta de informare se poate elibera de catre mediator dovada ceruta de lege, altfel documentul eliberat cum ca sedinta de informare nu a avut loc trebuie sa contina explicatia imposibilitatii si atasata dovada invitarii paratului”.

Au mai fost dezbatute si alte situatii ce ar putea aparea si anume :

Daca reclamantul, eventual paratul, accepta medierea dar nu se prezinta la sedinta de informare, ei pot fi amendati (conform legii 202/2010), dar cauza ar trebui sa se deruleze in continuare;

Paratul daca este invitat la mediere si nu da curs invitatiei, el nu poate fi sanctionat;
daca reclamantul depune actiunea si declara expres sau tacit ca refuza sa urmeze procedura de informare, legea ar trebui sa prevada in mod expres sanctiunea inadmisibilitatii cererii.

Legea nu prevede de asemenea ce solutie ar trebui urmata pentru o serie de probleme de desfasurare a sedintei de informare pentru anumite situatii particulare. S-au precizat anumite exemple cum ar fi :

Nu s-a stabilit ce se intampla cand paratul are domiciliul in alta localitate/tara sau daca reclamantul care doreste sa participe la informarea nu cunoaste adresa paratului.

Legea nu precizeaza inca cum se desfasoara o sedinta de informare cand partile sunt foarte numeroase nu se precizeaza ce se intampla daca partile au contactat mediatori diferiti.

Share Button

Leave a Reply

*

2 × 3 =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.