8:00 - 18:00

Program de lucru : Luni - Vineri

0722.819.777

Suna pentru o evaluare gratuita

Facebook

LinkedIn

en_GBro_RO

NOI REGULI IN CONSTRUCTII DIN 2021

Casa de Avocatura Burlacu > Uncategorized  > NOI REGULI IN CONSTRUCTII DIN 2021

NOI REGULI IN CONSTRUCTII DIN 2021

Prin  modificarile aduse Legii nr. 50/1991 privind autorizarea constructiilor, prin Legea nr. 7/2020 se doreste  eficientizarea si simplificarea procesului de eliberare a avizelor necesare pentru emiterea autorizatiei de constructie. Modificarile legii urmeaza sa intre in vigoare incepand cu data de 11 ianuarie 2020.

Legea 50/1991 astfel actualizata vine în sprijinul constructorilor fie ei  dezvolatori imobiliari cat si  persoane  fizice construiesc in regie proprie, in vederea inceperii procesului de executie a lucrarilor sau pentru intrarea în circuitul civil a imobilelor construite fără autorizație de construire.

Printre cele mai importante modificări se numara:

 • Certificatul de urbanism se va elibera în cel mult 15 zile lucratoare (anterior era în 30 de zile lucratoare), inclusiv în format digital
 •  autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor de baza și a celor aferente organizarii executarii lucrarilor, inclusiv pentru executarea lucrarilor de racorduri si branșament se emite în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentatiei.
 • Pentru reautorizarea se poate folosi aceiasi documentatie în cazul neinceperii lucrarilor sau in cazul nefinalizarii lor, fara a mai fi conditionati de emiterea unui nou certificat de urbanism
 • Persoanele fizice cu atributii în verificarea documentatiilor si elaborarea/ emiterea autorizatiilor de construire raspund material, contraventional, civil si/ sau penal pentru nerespectarea termenelor prevazute de lege, precum si pentru refuzul nejustificat de a emite autorizatia de construire/ desfiintare si/sau a certificatului de urbanism in termenul legal, pentru documentatiile complete.
 • Posibilitatea înscrierii in cartea funciara a constructiilor a caror executie a lucrarilor s-a realizat fara autorizatie de construire, iar termenul de prescriptie de 3 ani a raspunderii contraventionale s-a implinit  daca cladirea intruneste cerintele fundamentale de calitate în constructii. Inscrierea se va realiza în baza unui certificat de atestare/ adeverinta privind edificarea constructiei.
 • Pentru regularizarea lucrarilor de construire nu mai este necesara obtinerea unei autorizatii de construire pentru intrarea in legalitate, ci fie dispozitia expresa de mentinere a lucrarilor emisa de catre autoritatea administratiei publice competenta să emita autorizatia de construire, fie certificatul de atestare/ adeverinta privind edificarea constructiei emise in baza unei expertize tehnice privind calitatea constructiei.
 • Pentru situatiile in care se doreste demolarea unei constructii si construirea alteia in loc, va fi suficientă obtinerea unei singure autorizatii.

6 Comments

 • Pielaru Mariana-Carmen
  Răspunde 8 decembrie 2021 at 8:45 am

  Esta permisa demolarea unor pereti interiori dintr-un apartament,chiar daca nu sunt de rezistenta, fara autorizatie de constructie? In blocul in care locuiesc, unii dintre proprietari au facut astfel de modificari si am avut divergente cu ei pe aceasta tama.

  • valentin
   Răspunde 8 martie 2022 at 9:50 am

   Demolarea peretilor interiori este permisa doar cu aprobare prealabila.
   Puteti sesiza primaria, compartimentul Disciplina in constructii

 • Paula Vaida
  Răspunde 14 martie 2022 at 5:35 pm

  Bună ziua. Este permisă efectuarea de lucrări de amenajare a curții interioare a unui imobil de locuințe colective fără autorizație de construire?
  Deși prinsa in proiectul inițial al imobilului și prevăzută cu trotuare si alei carosabile, curtea a rămas neamenajata la terminarea lucrărilor, terenul fiind în prezent doar acoperit cu piatra concasata. Construcția imobilului a fost realizată cu 11 ani in urma, in tot acest interval curtea fiind neamenajata.
  Va mulțumesc.

 • Andrei M.
  Răspunde 23 septembrie 2022 at 12:46 pm

  Buna ziua.
  Va rog, spuneti-mi, care ar fi solutiile cele mai rapide in urmatoarea situatia:
  – am construit o casa cu autorizatie de constructie, la care am anexat o cerere de modificare proiect initial, intrucat am marit un balcon pentru care nu mi-s-a aprobat autorizatia… ( depaseste cu 3 mp suprafata maxima de constructie admisa pe Teren).
  – finalul lucrarilor este in ianuarie 2022, dar eu am terminat casa fizic
  – as dori sa ma mut, dar in acelasi timp sa intru si in legalitate( receptia, intabularea si inregistrarea in cartea funciara )
  – ma pot muta?
  – pot modifica la cerere suprafata admisa de construire pe Teren?

  Va multumesc din suflet pentru raspuns.
  Cu stima si recunostinta!…

 • Andreea M.
  Răspunde 23 septembrie 2022 at 12:51 pm

  Buna ziua.
  Am construit o casa cu autorizatie de constructie, la care am anexat o cerere de modificare proiect initial si nu mi-s-a aprobat -depaseste cu 12 mp suprafata maxima de constructie admisa pe teren.

  – finalul lucrarilor este in decembrie 2022 dar eu am terminat casa fizic
  – ma pot muta?
  – pot modifica la cerere suprafata admisa de construire pe Teren?

  Va multumesc pentru raspuns.
  Cu stima !

 • Soric Camelia
  Răspunde 9 iulie 2023 at 8:12 am

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca se poate construi un balcon la parter pe o parte din ” suprafata terenului in folosinta din cota parte de teren aferenta apartamentului din terenul intregului bloc, atribuit in folosinta pe durata existentei constructiei ” si care urmeaza regimul juridic prevazut de art 36 din LG 18/1991 a Fondului funciar republicata ” stipulata in actul de vanzare cumparare .
  Am semnaturile a 2/3 din locatarii blocului si Certificat de urbanism care imi spune sa am si „dovada proprietatii terenului ” sau superficie . Suprafata balconului este de cca 40% din suprafata in folosinta.
  Va multumesc pentru raspuns.

Leave a Comment