Infracţiune- Deschiderea unui cont pe o reţea de socializare folosind numele altei persoane, folosind informaţii, fotografii şi imagini video ale altei persoane
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informaţii, fotografii şi imagini video, realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, Infractiune prevăzută de art. 325 Cod penal.
Solutia vine ca urmare a sesizarii Instanţei supreme de catre Curtea de Apel Braşov în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.
Curtea de Apel Braşov a motivat sesizarea prin faptul că în dosare asemănătoare privind săvârşirea infracţiunii de fals informatic prin creare de conturi false pe reţelele de socializare instanţele au dat decizii contrare, de la condamnare la achitare sau schimbarea încadrării juridice.
Instanţa supremă a decis în acest caz si a aratat că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.
Publicam mai jos un extras din motivarea instantei:
„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”