Incepand cu data de 13 mai 2016 ,mult dezbatutul proiect al darii in plata devine lege.
Aproape 100.000 de români ar putea apela la legea dării în plată după ce aceasta va intra în vigoare, se arată în cifrele expuse de Banca Națională a României, în urmă cu câteva zile.
Conform acestui act normativ , persoanele care au facut un credit ipotecar si nu isi mai pot plati ratele,vor avea la dispozitie optiunea darii in plata. Acestia vor avea putea ceda bancii sau institutiei financiare nebancare imobilul ipotecat si asa pot scapa de toate datoriile pe care le au in baza contractului de credit ipotecar efectuat. Acest lucru va fi posibil cu indeplinirea anumitor conditii:
• împrumutul să fie de maximum 250.000 de euro la data încheierii contractului de credit;
• să fie vorba de un raport juridic între o persoană fizică şi o instituţie de credit, o instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţei deţinute asupra consumatorului;
• creditul sa fie contractat pentru cumpararea , construirea , amenajarea , reabilitarea,extinderea sau modernizarea unei locuinte sau , indiferent de scopul contractarii si sa fie garantat cu cel putin o locuinta ;
• persoana in cauza sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care cere aplicarea darii in plata.
Este important de precizat faptul ca, daca persoanele fizice au garantat creditul cu doua sau mai multe bunuri imobile, acestea vor fi nevoite sa le ofere in plata pe toate pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 77/2016.
Legea dării în plată se va aplica atât contractelor de credit încheiate începând cu data de 13 mai, cât şi celor aflate în derulare la acel moment.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.