8:00 - 18:00

Program de lucru : Luni - Vineri

0722.819.777

Suna pentru o evaluare gratuita

Facebook

LinkedIn

ro_RO

Procedura dare in plata

Casa de Avocatura Burlacu > Procedura dare in plata

Incepand cu data de 13 mai 2016 ,mult dezbatutul proiect al darii in plata devine lege.
Aproape 100.000 de români ar putea apela la legea dării în plată după ce aceasta va intra în vigoare, se arată în cifrele expuse de Banca Națională a României, în urmă cu câteva zile.
Conform acestui act normativ , persoanele care au facut un credit ipotecar si nu isi mai pot plati ratele,vor avea la dispozitie optiunea darii in plata. Acestia vor avea putea ceda bancii sau institutiei financiare nebancare imobilul ipotecat si asa pot scapa de toate datoriile pe care le au in baza contractului de credit ipotecar efectuat. Acest lucru va fi posibil cu indeplinirea anumitor conditii:
• împrumutul să fie de maximum 250.000 de euro la data încheierii contractului de credit;
• să fie vorba de un raport juridic între o persoană fizică şi o instituţie de credit, o instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţei deţinute asupra consumatorului;
• creditul sa fie contractat pentru cumpararea , construirea , amenajarea , reabilitarea,extinderea sau modernizarea unei locuinte sau , indiferent de scopul contractarii si sa fie garantat cu cel putin o locuinta ;
• persoana in cauza sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care cere aplicarea darii in plata.
Este important de precizat faptul ca, daca persoanele fizice au garantat creditul cu doua sau mai multe bunuri imobile, acestea vor fi nevoite sa le ofere in plata pe toate pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 77/2016.
Legea dării în plată se va aplica atât contractelor de credit încheiate începând cu data de 13 mai, cât şi celor aflate în derulare la acel moment.

Persoanele fizice care vor dori sa beneficieze de darea in plata in primul rand vor trimite o notificare bancii prin care o vor informa ca au decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit.
In al doilea rand , daca creditorul este de acord cu darea in plata ,urmeaza intalnirea cu notarul public pentru incheierea actului translativ de proprietate, cu precizarea că prima zi de convocare la notar va putea fi stabilită în termen de cel puţin 30 de zile libere. Apoi, cu minimum trei zile libere înainte de prima zi de convocare la notar, părţile vor trebui să transmită acestuia informaţiile şi documentele necesare încheierii actului de dare în plată.
Banca va avea dreptul ca in maximum zece zile de la comunicarea notificării de dare în plată de a contesta în instanţă îndeplinirea condiţiilor enumerate mai sus. In acest caz , cererea se va judeca de urgenta, cu citarea partilor, la judecatoria in circumscriptia caruia isi are domiciliul consumatorul. Impotriva solutiei pronuntate partea interesata va putea face apel in 15 zile lucratoare de la comunicarea hotararii judecatoresti.
In situatia in care banca nu va respecta prevederile Legii darii in plata , consumatorul va putea să ceară în instanţă pronunţarea unei hotărâri prin care să se constate stingerea obligaţiilor izvorâte din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate.
Se vor cita partile, iar cererea va fi judecata cu celeritate, actiunea fiind scutita de plata taxei judiciare de timbru. Hotararea instantei poate fi atacata cu apel in termen de 7 zile de la comunicare.
In concluzie , cand se va pronunta hotararea judecatoreasca definitiva sau se va incheia contractul translativ de proprietate, debitorul va scapa de toate datoriile contractuale , iar creditorul nu va mai putea sa ceara alte sume de bani .
Avocatii nostri va pot asigura asistenta juridica si reprezentarea intereselor dumneavoastra pe toata durata desfasurarii procedurii incepand de la redactarea si depunerea notificarii catre banca.

Aveți nevoie de ajutor cu orice fel de probleme juridice? Contactați-ne acum.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.